Количка
Научи всичко за винарството с Mr.Bricolage

Кога се засажда лоза

Първо избери подходящо място за лозето, имайки предвид изискванията на лозата към температура, светлина, влага, почва и др. В по-хладните райони южното и югозападното изложение са предпочитани, тъй като гроздето натрупва повече захари. Северните изложения са подходящи за по-топлите южни райони на страната. Премахни плевелите и подравни площта, за да създадеш благоприятни условия за поливане. Засади лозите през есента или рано през пролетта в ямки с дълбочина 35-40см и ширина 25х25см. На дъното на дупката постави рохка почва и 2-4кг угнил оборски тор и по 80-100г добре размесени суперфосфат и калиев сулфат. Подрежи корените на дължина 6-8см, до достигане на жива тъкан. Постави лозата в центъра на дупката, така че корените да се опират върху почвата, а спойката (присадката) да бъде наравно или малко по-високо от повърхността на почвата. Запълни дупката с рохка почва и затъпчи няколко пъти с крак. Ако почвата е суха, полей с 5-10л вода.
 

Разстояние на засаждане

Основните фактори, от които зависи разстоянието на засаждане, са климатът, сортът, почвата и формировката на лозите. Съобрази се и с ширината на използваните машини.

- Ако лозите се отглеждат на приземна формировка и обикновена телена конструкция при ръчна обработка, разстоянието е 1,30-1,50м между редовете и 1,20-1,30м в реда за винените сортове и 1,40-1,50м  в реда за десертните сортове.

- При механизирано отглеждане на лозите и при стъблени формировки, разстоянието между редовете е от 2,00 до 3,00м, а в редовете - 1,20м.

- При асмовидно отглеждане разстоянието се увеличава от 2,50 до 3,00 м между редовете и от 2,00 до 2,50м в реда, като конструкцията трябва да е висока поне 2,20-2,60м.

Кога и как се режат

  • Зимна резитба- Тя е основната, известна е още като „суха резитба”.  Извършва се от есента, след листопада,  до началото на напъпването през пролетта.
  • Късна резитба- Нарича се чепова, тъй като пръчките се режат на две пъпки (очи) от основата. Пръчките за плодни звена трябва да са средно дебели и добре узрели. При резитбата на лозата не всички пръчки, които са израснали от лозата, се оставят и се изрязват на посочените плодни звена. Около 80-90% от тях се отстраняват, като се изрязват до основата и само малка част се оставят за плодни звена. Върху едно рамо не се оставят повече от 2-3 чепа.

При резитбата през пролетта, отрезите при чепа се извършват наклонено, в противоположна посока на горното око. По този начин капките вода, които изтичат от чепа, не обливат долната пъпка.
 

Как се ашладисва

Чрез присаждане (ашладисване) можеш да размножиш лозите, да коригираш сорта или да произведеш нов качествен вид. Съответно има и различни начини да свършиш тази работа на зелено. Единият от тях е с калем - тогава задължително трябва да разполагаш с качествена подложка. Добре е да подходиш внимателно към избора на подложка, тъй като всеки вид има своите изисквания относно фактори като околна среда, тип почва и поливане. Работи на чисто и направи кос разрез на подложката и на калема (30 градуса). Работи от страната на пъпката и задължително отстрани всякакви листа от калема, а петурите намали с 50%, за да не изсмукват допълнително полезни вещества. Двата разреза (на подложката и на калема) трябва да се препокрият и застопорят с конец или тиксо. Вторият вариант е с разцеп, като разделиш пръчката през средата. Единствената разлика между двата начина е в типа разрез.

Вече засадени лози, се присаждат на място, а ако облагородяваш резник без корени, се прави на маса. 
 

0